Hoe red je je laptop na een ongelukje met vloeistof?
Wat je moet doen als je bijvoorbeeld water, koffie of wijn over je laptop hebt gemorst

Je zit lekker te werken op je laptop, of misschien wel te genieten van een film of een spelletje. Je hebt een kopje koffie, een glas thee, een biertje of een wijntje naast je staan. En dan gebeurt het: je stoot per ongeluk je drankje om en het belandt op je laptop. Wat nu?

Het eerste wat je moet doen is je laptop zo snel mogelijk uitzetten. Haal de stekker uit het stopcontact en verwijder de batterij als dat mogelijk is. Zo voorkom je dat er kortsluiting ontstaat en dat je laptop nog meer schade oploopt.

Het tweede wat je moet doen is je laptop zo droog mogelijk maken. Gebruik een doek, een keukenrol of een stuk toiletpapier om zoveel mogelijk vloeistof op te deppen. Houd je laptop ondersteboven of zet hem schuin tegen een muur of een kast. Zo kan de vloeistof er makkelijker uitlopen.

Het derde wat je moet doen is je laptop zo snel mogelijk naar een reparatie expert brengen, zoals wij bij Rijs Computershop. Wij zijn gespecialiseerd in het repareren van laptops die vloeistofschade hebben opgelopen. Wij kunnen je laptop openmaken, schoonmaken en eventueel onderdelen vervangen die niet meer werken. Hoe sneller je bij ons bent, hoe groter de kans dat we je laptop kunnen redden.

Vochtschade, einde van mijn laptop?

Belangrijk om te weten; hoewel vochtschade niet het einde van je laptop hoeft te betekenen, komen we in de praktijk wel vaak tegen dat de betrouwbaarheid van je laptop weggespoeld is. Problemen komen soms pas na langere tijd boven water, kunnen rare storingen veroorzaken en dus krijg je geen garantie op de levensduur van je computer. Reparatie of vervanging van je laptop door vochtschade valt vaak wel onder de inboedelverzekering. Informeer daarom bij je verzekering(sadviseur) naar de mogelijkheden. Bij Rijs Computershop kunnen we je laptop onderzoeken en een brief opstellen die je kan gebruiken bij je verzekeraar. 


Wat je vooral niet moet doen is je laptop zelf proberen te repareren. Ga niet met een föhn, een magnetron of een oven aan de slag om je laptop te drogen. Dat kan alleen maar meer schade veroorzaken. Ga ook niet met een schroevendraaier of een mesje je laptop openmaken. Je kunt daarmee je laptop onherstelbaar beschadigen of jezelf verwonden.

Als je een vloeistof over je laptop hebt gemorst, is dat natuurlijk heel vervelend. Maar het hoeft niet het einde van je laptop te betekenen. Als je snel en verstandig handelt, kun je je laptop misschien nog redden. En als je je laptop naar ons Rijs Computershop brengt, kun je rekenen op vakkundige en snelle service. Wij doen ons best om je laptop weer zo goed als nieuw te maken. Dus wacht niet langer en kom langs bij Rijs Computershop.

Cybercriminaliteit en Bescherming: Hoe Jij Je Digitale Veiligheid Kunt Versterken
4 tips hoe jij je kan beschermen tegen internetcriminaliteit