Iedereen z'n vak, maar ondernemen is een vak apart
Maar waar heb je het eigenlijk over?

06-11-2018

Als ondernemer heb je het er maar druk mee. Je moet zoveel zaken regelen, ontwikkelingen bijhouden en overal verstand van hebben. Niet alleen van marketing, sales, HR, financiën, maar ook nog eens van ICT. De termen hardware, software, cloud en beheer zie je regelmatig opdoemen. Je ziet eigenlijk vooral de kosten voorbijkomen én oplopen, maar soms heb je werkelijk geen idee wat je eigenlijk allemaal gebruikt. Kortom, je bent druk met je bedrijf, met je nieuwe klanten en dan heb je ook nog een druk privéleven met kinderen, familie, vrienden, sporten en noem maar op. Hoe ga je dat allemaal organiseren. Ik loop hier net zo hard tegenaan. Je hebt maar 24 uur in een dag. Je wilt hier toch gemiddeld genomen zo'n 8 van kunnen slapen en moet de rest dus over de resterende 16 uur verdelen. En dat is soms best lastig. Work hard, play hard. Maar in welke verhouding?

Continu een nieuwe weg vinden

Het ligt voor de hand dat je daar een weg in moet vinden, zodat je in staat bent om resultaten te behalen en daarnaast kunt ontspannen met de activiteiten in je privéleven. Waarschijnlijk moeten we continu een nieuwe vorm vinden, omdat factoren in ons leven nu eenmaal veranderen. Hier op kantoor zitten we in vergelijkbare fases, dus we snappen waar je tegenloopt.

Rust & ritme?

Zo heb ik sinds Hemelvaartsdag ik een Labrador puppy in huis. Ze heet Bo. En puppy's zijn net als kinderen; rust en ritme zijn in de eerste fase super belangrijk. En dat zijn nu net 2 aspecten die ik als ondernemer niet gewend was; rust en ritme. Je gaat maar door en iedere dag brengt je weer wat nieuws. En toch ben je in staat om je erop aan te passen. Ik zie het bij mijn collega's Rik en Hilco die allebei (jonge) kinderen hebben, ik zie het bij klanten die het gezin combineren met het bedrijf en ik merk het ook bij mijzelf dat ik anders met de tijd omga.

Net een baby

Misschien cliché, maar een puppy is echt net een baby. Gelukkig ligt ze vaak te slapen en heb ik dan de tijd om mijn werk te doen of zoals nu dit blog te schrijven. Bo is er trouwens ook vaak bij op kantoor waar ze het team bezig houdt met haar grappen en grollen, maar vooral voor extra plezier zorgt. Ook op kantoor zorgt ze voor ritme en ontspanning. Een paar keer per dag een lekkere wandeling maken, vindt zowel Bo als een van ons een welkome afwisseling van de dag.

Ontspannen

Ben je eindelijk ontspannen door het lezen van dit blog, komen we toch nog eens over die ICT zeuren. Het leek ons toch handig om hier wat termen uit te lichten, zodat je na het lezen van dit blog weet wat je gebruikt in je bedrijf en meer inzicht hebt waarvoor je nu betaalt. Vooral handig als je in gesprek gaat met een ICT’er. Dan laat je je het kaas niet van je brood eten ;-)

Basis ICT

Wat je ‘moet’ weten is dat…

  • …beveiliging doorgaans in drie lagen wordt ingezet:

1.netwerk: Monitor wat er in het netwerk gebeurt, daarvoor kan je een hardwarematige firewall gebruiken.

2.apparaat: dat er op het apparaat geen virussen of malware zitten voorkom je door goede Endpoint security of Internet Security software.

3.fysieke beveiliging: dat het apparaat onbruikbaar wordt als het gestolen wordt door bijvoorbeeld hardware encryptie.

  • …het kan zijn dat je vaste administratiepakket niet werkt met de nieuwste Windows (10) versie. Goed om dit tijdig te checken of over te stappen op SaaS (Software as a Service, of software die je niet zelf hoeft te installeren maar online c.q. in de cloud gebruikt bijvoorbeeld in de browser.)
  • …wanneer je de rekening van je ICT-beheerder krijgt, je ook het ‘waarom’ vraagt. Hierdoor krijg je meer inzicht en je vervolgens de waarde inziet van een betrouwbare ICT-omgeving.

Betekenis van enkele begrippen die je om de oren kunnen vliegen in een gesprek met je ICT-beheerder:

  • WiFi:Staat voor Wireless Fidelity (bedacht met een knipoog naar HiFi, wat zoveel betekent als Hoge Kwaliteit). De manier van schrijven is al net zo veelzijdig als het uitspreken (WaaiFaai of WieFie) maar wordt doorgaans geschreven als Wi-Fi, WiFi, wifi of WIFI. In alle gevallen is het een draadloos signaal voor netwerkverkeer op de 2.4 GHz of 5GHz band, bedoeld voor de uitwisseling van gegevens tussen apparaten of voor het bieden van een internetverbinding.

  • Synchronisatie:Links en rechts hetzelfde hebben noemen wij het wel eens. Synchronisatie van bestanden of e-mail betekent dat je op alle apparaten waarop je gebruik maakt van het betreffende account, je dezelfde dingen aantreft. Verzonden mail, verwijderde bestanden en aangemaakte agenda items. Het maakt niet uit met wat voor apparaat je de handeling uitvoert, op je smartphone, tablet en PC wordt het allemaal gelijk gehouden.

  • Hosted Exchange: Een belangrijke manier om e-mail te synchroniseren is Exchange. En eigenlijk doet dat veel meer dan e-mail, namelijk ook je agenda, taken, contactpersonen en notities zijn altijd overal beschikbaar.

  • Synchronisatie:Links en rechts hetzelfde hebben noemen wij het wel eens. Synchronisatie van bestanden of e-mail betekent dat je op alle apparaten waarop je gebruik maakt van het betreffende account, je dezelfde dingen aantreft. Verzonden mail, verwijderde bestanden en aangemaakte agenda items. Het maakt niet uit met wat voor apparaat je de handeling uitvoert, op je smartphone, tablet en PC wordt het allemaal gelijk gehouden.

  • Upgraden: Een term die vaak wordt verward met updaten of uploaden. Een upgrade is een overstap, van Windows 8 naar Windows 10 of van een iPhone 7 naar een iPhone 8. Je krijgt echt een nieuwe versie in gebruik.

  • Updaten: Is het bijwerken van de bestaande versie software naar een nieuwere (sub)versie. Bijvoorbeeld de standaard Windows-updates of op je iPhone van iOS 6 naar iOS 7 updaten. Een update brengt bijna altijd (beveiligings)verbeteringen met zich mee en soms nieuwe functionaliteiten. 

  • Uploaden: Is het tegenovergestelde van downloaden en een letterlijke vertaling zou zijn Opladen. Maar dat betekent in het Nederlands weer iets anders, namelijk hetgeen je maar al te vaak moet doen met je telefoon; je accu weer vol krijgen. Uploaden betekent data versturen, dus foto's in een fotoalbum of op sociale media plaatsen. Het bestand staat lokaal op je apparaat (bijvoorbeeld je smartphone) en je wilt die op internet plaatsen. Die activiteit heet uploaden.

  • Downloaden: Is het binnenhalen van bestanden vanaf het internet. Bijvoorbeeld het opslaan van een bijlage in je mail, of het opslaan van een mooie foto op sociale media of een website. Het op het internet gevonden of gekregen bestand op je apparaat plaatsen, is downloaden.

Ik hoop dat 'work hard, play hard' je steeds beter afgaat. Mocht je even willen sparren als ondernemers onder elkaar. Bel gerust of kom op de koffie.

085 - 210 12 02 | Klapperdijk 28 E Wapenveld

Meer inzicht in ICT-keuzes met een second opinion
Zo maak je als leek weloverwogen ICT-keuzes