Stop met sponsoren van grote printvendoren
Dit is hoe het MKB ondernemers lagere printprijzen kunnen realiseren

19-04-2019

Heb je wel eens een offerte voor een MFP, Multi Functional Printer, bekeken? Daar wordt nog heel vaak op een traditionele manier aangeboden die niet meer passend is voor deze moderne digitale tijd. De overeenkomst is meestal vooral in het voordeel van de printvendor en niet van de MKB ondernemer. Al nieuwsgierig waar we op doelen? Je betaalt er als bedrijf vaak teveel voor.

Het sprookje van All-in huurovereenkomsten

De gemiddelde accountmanager die een MFP of andere printer wil verkopen vraagt meestal, vrijwel direct na binnenkomst, naar het maandelijkse printvolume. Daarna worden alle printvolumes van verschillende printers of MFP’s bij elkaar opgeteld en krijg je een ogenschijnlijk goed advies. Vervolgens hoef je alleen nog maar een handtekening te zetten voor bijvoorbeeld 20.000 prints per maand à € 0,0X op 5 multifunctionele printers. En, maak je nog meer prints dan krijg je als ‘beloning’ een lagere meerprintprijs, of meertik genoemd, die achteraf per maand of kwartaal wordt afgerekend. Laten we deze prijs gemakshalve € 0,0Y noemen. De printers, het onderhoud en de toner is ‘lekker makkelijk en overzichtelijk’ allemaal in één totaalprijs weergegeven. Zo is het jarenlang gegaan en aangeleerd. Maar nu de realiteit:

Meerprints zijn er bijna nooit, wel minder prints!

Met sterk afnemende hardwareprijzen wordt de winstgevendheid van printvendoren nog afhankelijker van All-in abonnementen. Hoe meer printvolume afgesloten er wordt, hoe beter servicemonteurs aan het werk gehouden kunnen worden. Echter heeft het merendeel van de MKB bedrijven de laatste tijd te maken met sterk afnemende printvolumes. De 20.000 afgesloten prints per maand blijken er bijvoorbeeld slechts 10.000 te zijn. De realiteit is dat deze klanten voor 10.000 prints de prijs van 20.000 betalen! Dat staat immers op het All-in contract. 5 eurocent voor één print is in dit voorbeeld plotseling 10 eurocent geworden. Met als resultaat dat je als ondernemer met handen gebonden bent aan deze printerleverancier. Je kunt niet zomaar overstappen naar een andere leverancier, want eventuele afkoopsommen zijn kostbaar.

Stop met het sponsoren van grote printvendoren

Weet je zeker hoe jouw printvolume er over twee jaar uitziet? Waarschijnlijk niet, maar de kans dat er méér geprint wordt is niet zo groot. Waarom worden er dan nog steeds All-in huurovereenkomsten voor 60 maanden afgesloten? Best gevaarlijk in een tijd waarbij de digitalisering om zich heen grijpt en het printvolume op z’n retour is. Een mogelijke reden is dat het afsluiten van een All-in huurovereenkomst op 36 maanden een optisch te hoge prijs per print geeft. Daardoor wordt toch weer een overeenkomst van vijf jaar aangegaan, die achteraf te duur blijkt te zijn.

De oplossing

Die is best eenvoudig. Overweeg om alleen de hardware (de MFP of printer) te kopen, te leasen of te huren. Koop blijft overigens altijd de goedkoopste oplossing. Daarnaast pleiten we voor printen op rekening, waarbij je geen vaste maandelijkse kosten hebt, maar wel een automatisch geleverde voorraad van nieuwe supplies. Met als resultaat een lager prijs per print. De onderhoudscomponent is dat optioneel en omdat onderhoud steeds minder noodzakelijk is kan het zeker interessant zijn om dit eenmalig af te kopen. Betaal dus voor de prints die je ook echt maakt. Klinkt logisch toch?

Samen een berekening maken?

Natuurlijk hopen we je aan het denken te hebben gezet. Vooral dat All-in huur of lease helemaal niet zo vanzelfsprekend meer is. Neem hier contact met ons op, we reken het je graag voor je uit. Bellen voor toner of andere supplies mag natuurlijk ook.

Let op: Bellen gaat stoppen per 1 september!
KPN gaat stoppen met ISDN