Wifi in de tuin.
Hoe regel ik dat het beste?

 

Meer en meer komt de vraag naar goede wifi in de tuin. Niet zo raar nu we steeds meer thuiswerken. En ook met de trend van alle tuinoverkappingen. Het lijken wel mini huiskamers! We krijgen regelmatig de vraag: Hoe krijg ik goede wifi in de tuin? Het vergt net even wat andere aandacht dan binnenshuis, want de buitenmuren houden vaak het wifi signaal tegen. We zetten een aantal mogelijkheden voor je op een rij, met daarbij de voor- en nadelen.  

1- Wifi versterker voor buiten

Een van de goedkoopste, maar daarmee ook de minst goede oplossing is een wifi versterker voor buiten. Ze worden ook wel range extenders, wifi-boosters of wifi-repeaters genoemd. Ze werken net zoals de naam als zegt, door het ‘herhalen’ van je wifi-signaal. Simpel gezegd vangt de wifi versterker het signaal van je modem of router op en stuurt deze door. Het wifi-signaal wordt in verminderde kwaliteit doorgegeven, wat de snelheid van je internet vaak halveert. Het apparaat moet namelijk het signaal zenden en ontvangen in 2 richtingen; naar jouw apparaat en naar het modem. We zullen daarom niet snel een wifi versterker voor je tuin aanraden. Wil je niet veel geld kwijt zijn en heb je bijvoorbeeld een balkon, dan zou het een oplossing kunnen zijn. 

Voordelen

 

Gemakkelijk aan te leggen. 

Je hoeft slechts een één repeater in je stopcontact te stoppen. 

Lage kosten

Goedkope oplossing voor wifi op je balkon.  

Nadelen


Verlies snelheid en signaal

De wifi versterker voor buiten geeft een groot verlies van snelheid en het signaal zal niet goed door je buitenmuren komen. 

Meer netwerken

Je creëert een extra netwerk. Oftewel, ga jij naar de andere ruimte of je tuin, dan zal je moeten schakelen van netwerk. 

Enkele van onze wifi repeater producten:

AVM FRITZ REPEATER


Bekijk product

TP-Link RE200


Bekijk product


2 - Mesh wifi in de tuin

Een goede optie voor wifi in je tuin, is om gebruik te maken van een mesh netwerk. Hier heb je een netwerk met allemaal units wifi-zenders(satellieten), die qua wifi-signaal met elkaar in verbinding staan.

Stel je een spinnenweb voor, mooi rondom gevorm met talloze draadjes (routes) zodat je op verschillende manieren van de binnenste naar de buitenste rand kan. Zo werkt mesh ook. Het signaal kan verschillende routes volgen en is daardoor altijd optimaal qua bereik en snelheid. Het wordt ook weleens een multi-room wifi systeem genoemd. Eén unit is aangesloten op je modem, de andere units communiceren met elkaar. In vergelijking met de repeaters houd je hierdoor een veel beter wifi-signaal. De units zijn draadloos overal te plaatsen, dus ook geschikt voor wifi in de tuin. Je hebt uiteraard wel stroom nodig om ze aan te sluiten.

Let daarbij wel op dat niet alle systemen ook geschikt zijn voor buitengebruik. In dat geval kan je ook een zender kwijt in bijvoorbeeld een tuinhuis. De aanschaf van een mesh netwerk is wel een duurdere optie voor goede wifi in je tuin.   

Voordelen

 

Snelheid internet

Over het algemeen geen verlies van snelheid van je internet. De verbinding blijft goed en stabiel. 

Niet meerdere netwerken

Je hebt niet meerdere netwerken waarbij je telkens opnieuw moet switchen. 

Gebruikersvriendelijk

Vaak is het gemakkelijk aan te leggen en werkt het samen met een app. De verschillende mesh points werken draadloos met elkaar. De mesh points zijn ook gemakkelijk uit te breiden met extra zenders, binnen- én buitenshuis

Nadelen


Wifi tot in tuin?

Het blijft een draadloos systeem. Dus bij dikke muren kan het zo zijn dat het niet helemaal optimaal werkt. Voor wifi in de tuin is het alleen geschikt als je tuin niet te groot is en niet teveel ‘obstakels’ heeft.  

Kosten

De prijs van Mesh apparaten blijft aan de hoge kant. Uiteraard is het afhankelijk van type product, kwaliteit en het aantal units dat je wilt gebruiken. 

Enkele van onze mesh wifi producten:

NETGEAR Nighthawk Mesh WiFi 6 System set van 2

Bekijk product

Ubiquiti AmpliFi HD WiFi System (incl. 2 mesh points)

Bekijk product


3 - Powerline adapter voor buiten

Met een powerline adapter (ook wel homeplugs genoemd), kun je gemakkelijk wifi via het stopcontact laten lopen. Je gebruikt de bestaande bedrading van je elektriciteit om je wifi netwerkverbinding door te sturen. Simpelweg door twee wifi powerline adapters met elkaar te connecten kan je dan op andere plekken in- of buiten het huis wifi en netwerkaansluitingen krijgen. Heb je een tuinhuis met elektra dan kun je de powerline adapters dus ook gemakkelijk voor je wifi in de tuin gebruiken.  

Voordelen

 

Kwaliteit

De kwaliteit van het internet is redelijk, het bereik is soms wat minder.

Via bestaande elektra

Je hoeft geen aparte bekabeling te maken, want het werkt op je elektriciteitsnetwerk. 

Ook vaste aansluiting

Je krijgt wifi én vaste netwerkaansluitingen beschikbaar. 

Nadelen


Let op bekabeling

De snelheid van je internet kan bij oude huizen soms minder goed werken, aangezien de bekabeling van elektra niet optimaal is.  

Niet in stekkerdozen

Bij verlengsnoeren of stekkerdozen werken de powerline adapters soms niet optimaal. Heb je geen elektra in je tuin, dan is de powerline adapter geen goede optie voor wifi in je tuin.  

Conflicteren

Gebruik je veel huisautomatisering (automatische verlichting, rolluiken, gordijnen, etc.) of werk je veel met dimmers in huis, dan kan dit conflicteren met het netwerksignaal.

Enkele van onze powerline adapter producten:

TP-LINK AV1000 Powerline Wi-Fi Kit 1000 Mbit/s Ethernet LAN Wit 2 stuk(s)

Bekijk product

AVM FRITZ!Powerline 1260E WLAN Set International 1200

Bekijk product

Devolo Magic 2 Wifi Starter Kit

Bekijk product


4 - Mobiele hotspot als wifi in de tuin

Voor de gelukkigen onder ons die een mega grote tuin hebben, wordt het best lastig om goede wifi in de tuin te hebben. Zeker als je niet overal over elektra beschikt of al (netwerk)bekabeling hebt liggen. Probeer dat maar eens met versterkers of bedrading te regelen. Toch is er ook hier een goede mogelijkheid om wifi in de tuin te krijgen. Dit kan bijvoorbeeld met een mobiele hotspot. Kort gezegd komt het er op neer dat je een kleine router hebt, waarbij je een mobiele 4G verbinding nodig hebt. Ze krijgen ook weleens de naam mifi routers. Je hebt hier dus ook data voor nodig, door middel van een simkaart. Een aparte draagbare hotspot is redelijk prijzig, waarbij je nog de prijs voor je data en je abonnement erbij op krijgt. Ga je kort in je mega tuin werken, dan kun je uiteraard ook je persoonlijke hotspot van je telefoon aanzetten.  

Voordelen

 

Kwaliteit

Je kunt in een super grote tuin toch internet gebruiken. 

Meerdere devices

Je kunt overal waar je maar wil wifi maken en er kunnen meestal wel zo’n 10 apparaten verbinding maken zonder dat je internet traag wordt.  

Nadelen


Kosten

Je hebt extra kosten voor een mifi router. Namelijk de router zelf en de simkaart met abonnement en data. 
>>NB. Veel internetproviders bieden zo’n extra simkaart voordelig aan, soms zelfs helemaal gratis. Informeer daarvoor naar de mogelijkheden bij je eigen provider.  

Enkele van onze mobiele hotspots voor wifi in de tuin:

TP-Link 4G MiFi Hotspot met display M7350

Bekijk product


5 - Acces Point voor wifi in je tuin

Een andere mogelijkheid voor wifi in je tuin is het plaatsen van een acces point. Voor een acces point heb je wel een netwerkkabel nodig. Ga je dus aan de slag met het bouwen van een tuinhuis, dan zou het een optie zijn om een netwerkkabel aan te leggen. Zo kan je een wifi-zender in je tuinhuis plaatsen en daarmee in- en rond het tuinhuis optimaal bereik hebt. Je hebt tegenwoordig speciale outdoor acces points, die beter tegen de weersomstandigheden kunnen.

Er zijn buitenzenders beschikbaar met een groot bereik, zoals de EAP610-Outdoor van TP-Link. Gebruik dan wel vooral de 2.4GHz band, die heeft een groter bereik dan de 5GHz. Daarentegen biedt de 5GHz meer snelheid. Tegelijkertijd geldt dat het beter is je apparatuur niet bloot te stellen aan teveel zon of regen. Aangezien de wifi via een netwerkkabel naar je tuin gaat, zal je een goede internetsnelheid halen en niet teveel hick-ups hebben.  

Voordelen

 

Kwaliteit

Snelle en betrouwbare internetverbinding, ook voor wifi in je tuin.  

Outdoor acces points

Aparte outdoor acces points te verkrijgen. 

Nadelen


Netwerkkabel

Je hebt altijd een netwerkkabel nodig om goede wifi in de tuin te krijgen. Heb je al een aangelegde tuin, dan is dit wat onhandig.  

Enkele van onze acces points voor wifi buiten:

TP-Link EAP610 Outdoor

Bekijk product

Ubiquiti UniFi AP AC HD

Bekijk productGoed voorbereid voor wifi in de tuin!

Helemaal op de hoogte van alle voors en tegens voor wifi in de tuin? Check! Heb je nou toch nog vragen over wat je het beste kunt doen? Of help je hulp nodig bij het installeren van de wifi? Loop binnen bij een van onze winkels, of neem contact op.

Een hele fijne zomer gewenst in je tuin!


Wat is een goede laptop voor school?
Bekijk deze tips en adviezen.