Om je blind te staren
Het belang van een goede monitor!

11-02-2021

Schermstaren. Dat doen veel mensen hele dagen lang, zeker nu tijdens de Covid-19 situatie. Met name zogenaamde mensen met een kantoorbaan brengen het grootse deel van hun tijd door achter een monitor. Dan is het van cruciaal belang dat deze past bij de wensen en eisen van een moderne werkomgeving. Slechte monitoren kunnen je letterlijk ziek maken: ze zorgen voor concentratieproblemen, klachten als hoofdpijn, zere nek en schouders en uiteindelijk uitval. Dus waar moet je op letten bij het gebruik van een monitor?

1. Beeldkwaliteit

De beeldkwaliteit van een monitor moet recht doen aan het beoogde doel. Grafici en andere creatieve professionals stellen hogere eisen aan een monitor dan mensen die vooral werken met Office-applicaties. Dat betekent niet dat ‘de gewone gebruiker’ geen baat heeft bij een scherp beeld en goede kleurweergave.

Voor de beeldkwaliteit is voornamelijk het paneeltype van belang. Er zijn grofweg drie verschillende soorten panelen; TN, VA en IPS. Een IPS-paneel (In-Plane Switching) is altijd een veilige keuze. Het zijn panelen met goede kijkhoeken en een realistische kleurweergave. Bovendien biedt IPS ondersteuning voor Adobe RGB en ben je verzekert van  een groter kleurbereik, wat belangrijk kan zijn voor grafische doeleinden. TN (Twisted Nematic) is vooral geschikt voor gamen, terwijl VA (Vertical Alignment) weer betere contrastweergaven biedt en daar heb je vooral voordeel bij als je veel films en series kijkt.

2. Werkruimte

Voldoende werkruimte op je scherm is een belangrijk aandachtspunt. Het geeft de mogelijkheid meerdere programma’s comfortabel en effectief naast elkaar te gebruiken. Dat komt de productiviteit en werkcomfort ten goede.

Het lijkt eenvoudig: hoe groter de monitor, hoe meer werkruimte. Toch gaat die vlieger niet helemaal op. Uiteindelijk bepaalt niet het fysieke oppervlak, maar de resolutie de beschikbare ruimte voor het naast elkaar draaien van applicaties. Tegenwoordig is een monitor met een omvang van 24 inch (+/- 61cm) de standaard, toch komt 21,5 inch (+/- 55cm) ook nog relatief veel voor. Waar de monitoren meestal niet in verschillen, is de resolutie. Die is namelijk vrijwel altijd Full HD (1920 x 1080 pixels), wat dus betekent dat je het op fysieke kleinere scherm van 21,5 inch, net zoveel ziet als op de grotere variant van 24 inch, maar dan vanzelfsprekend kleiner.

Wie een grote scherm zoekt, zoekt wat mij betreft een stap groter in fysiek formaat als ook in resolutie. Een 27 inch (+/- 68,5cm) monitor met een Full HD resolutie vind ik zonde, je maakt dan namelijk geen optimaal gebruik van de fysieke ruimte die je op het scherm hebt. Daarom adviseer ik altijd te kiezen voor een WQHD-resolutie (2560 x 1440 pixels) of een 4K resolutie (3840 x 2160 pixels) op dit soort schermen. Vooral bij 4K heb je dan haarscherp beeld en de mogelijkheid om bij wijze van tot 4 verschillende applicaties tegelijkertijd leesbaar weer te geven.

Ultrawide

Wie nog meer eisen stelt aan de werkruimte op het scherm, kan het beste kiezen voor een ultrawide-monitor. Deze monitoren hebben in de breedte fors meer ruimte. Daardoor is het naast elkaar plaatsen en gebruiken van meerdere applicaties geen enkel probleem. Dat maakt ultrawide-monitoren vooral een interessant alternatief voor werkplekken met meerdere monitoren. Bij deze monitoren is de beeldverhouding vaak anders. Waar de eerdere genoemde monitoren allemaal een verhouding van 16:9 hebben, is dat bij ultrawide juist 21:9 of zelfs 32:9. Ultrawide monitoren vind je meestal in afmetingen van 29 inch (73,66cm), 34 inch (86,3cm), 43 inch (109,22cm, de werkruimte van 2 Full HD monitoren) of liefst 49 inch (126,46cm). Monitoren van de grotere omvang, zijn overigens vaak in een curved uitvoering, wat wil zeggen dat er een kromming in het scherm zit. Hiervan wordt verondersteld dat deze de vorm van het menselijk oog volgt en daardoor meer comfort biedt.

3. Ergonomie

Je moet een monitor eenvoudig kunnen verstellen in de juiste positie en kijkhoek. Zeker bij flexplekken is dat cruciaal, omdat meerdere gebruikers daarbij dezelfde monitor delen. En met thuiswerken komt dat in veel gevallen net zo goed voor als op kantoor, maar dan wordt de monitor gedeeld met bijvoorbeeld je partner en/of kinderen. Het belangrijkste aandachtspunt is een verticale verstelmogelijkheid, oftewel in hoogte verstelbaar. Op die manier kan je de monitor snel op ooghoogte brengen. Dat vermindert de kans op nekklachten. Ook voor- en achterwaartse kanteling en zijwaartse verstelling verminderen de kans op klachten.

Naast fysieke verstelbaarheid moet ook het paneel, het deel van de monitor wat het werkelijke beeld geeft, zelf de ogen zo veel mogelijk ontzien. Dat is belangrijk, want intensief gebruik van een monitor kan resulteren in vermoeide ogen en uiteindelijk zelfs een aantasting van het gezichtsvermogen. Zeker hoge contrasten, flikkerend beeld en schadelijk blauw licht zijn belangrijke boosdoeners.

Er zijn diverse monitoren die beschikken over speciale standen die het kijkcomfort vergroten, zeker voor langere werksessies. Bijvoorbeeld door het verminderen van de hoeveelheid blauw licht, en het vergroten van de ververs snelheid (de frequentie van hoe snel het beeld wordt opgebouwd wanneer je bijvoorbeeld gaat scrollen of een video gaat kijken, uitgedrukt in Hertz) voor een rustiger beeld.

4. Aansluitmogelijkheden

Tot slot geeft geen enkele monitor beeld als je er geen input signaal op aansluit en dat gaat nog vrijwel altijd met een kabel. Zeker bij flexplekken zijn ruime aansluitmogelijkheden waardevol. Waar voorheen veelal analoge VGA-aansluitingen werden gebruikt (meestal kabels met blauwe stekkers), zijn tegenwoordig de digitale HDMI- en DisplayPort-koppeling de standaard. Soms komt DVI (de grote witte stekker) voor op een monitor, maar deze poort zit eigenlijk nooit op een laptop. Daarentegen komen we de relatief nieuwe USB-C-aansluiting wel meer en meer tegen op de monitoren en op de monitoren als aansluiting. Er zijn monitoren die niet alleen het beeldsignaal daarmee ontvangen, maar tegelijkertijd de aangesloten laptop ermee kunnen opladen. Dat voorkomt een wirwar aan kabels.


Meer weten of advies nodig?
Wil je weten wat Rijs Solutions voor je kan betekenen in de zoektocht naar de perfecte monitor voor jouw situatie? Neem vrijblijvend contact met ons op voor meer informatie. Of bekijk alvast het assortiment met monitoren in onze webshop.
Ben jij al klaar voor het nieuwe werk- of schooljaar?
Tips om goed te kunnen thuiswerken of studeren