31-05-2021
Het is recent veel in het nieuws; gebruikers van Android Smartphones die smsjes krijgen om de status van een verzonden pakketje te volgen. Alleen in plaats van dat je naar een website wordt geleid om de status te checken, installeer je een malafide app op je telefoon die zogenaamd van bijvoorbeeld DHL of UPS is. Met die app installeer je ook direct malware die in staat is om veel informatie van je telefoon af te halen en zelfs toegang tot wachtwoorden en bankrekeningen te krijgen.
Nep-SMS
Deze
relatief nieuwe vorm van fraude heeft in verschillende landen voor
duizenden slachtoffers gezorgd. Want ondanks dat er hier en daar
opzichtige taal- of typefouten staan, is het in deze coronatijd
natuurlijk gebruikelijk om een pakketje te ontvangen en wil je graag
weten wanneer die eindelijk binnenkomt. Het virus komt binnen via een
sms die verstuurd lijkt te zijn door een pakketbezorger, koerier of
winkel. In dit bericht staat een link die naar de ’track en trace’-code
en status van je bestelling leidt. Tik dus vooral niet op die link!
FluBot
De malware die geïnstalleerd wordt heet FluBot en het heeft alleen impact op Android toestellen. Dat heeft te maken met de installatiemogelijkheden die gebruikers op Android hebben. Je bent dan namelijk in staat om apps buiten de Play Store te installeren. Bij smartphones van Apple kan dan niet, daar moeten alle apps via de App Store worden aangeboden. Dat neemt niet weg dat Apple gebruikers de SMS wel kunnen ontvangen en ook dan geldt het advies om de link vooral niet te openen.
Kan ik mij er tegen beschermen?
Eigenlijk niet. Althans, er is geen programma wat je kan beschermen tegen deze manier van phishing. De beste beveiliging ben je zelf. Vertrouw je het bericht niet, verwacht je bijvoorbeeld helemaal geen pakketje, of is de afzender onbekend? Verwijder het bericht dan direct. Twijfel je of het bericht legitiem is, zoek dan eerst op internet naar de naam van de afzender en bepaal dan of het legitiem kan zijn. Bovendien bieden bijna alle vervoerders in Nederland een track-and-trace website of een eigen app waarin je de actuele informatie over je pakketje kan terugvinden.
Slachtoffer geworden?
Hebben ze jou te pakken gekregen op deze slinkse wijze? Zet je telefoon dan zo snel mogelijk terug naar fabrieksinstellingen. Doe aangifte bij de politie en neem ook altijd contact op met je bank. Mocht je daar niet uitkomen of wil je zeker zijn van je zaak, kom dan bij ons langs en dan kijken wij met je mee of de problemen zijn opgelost. We controleren dan ook direct je software updates en back-up instellingen, zodat problemen in de toekomst kunnen worden voorkomen.
Bij twijfel? Niet inhalen!
Ben je niet zeker van je zaak? Doe dan vooral ook niets en vraag om advies van iemand met meer kennis van zaken. Of neem contact met ons op of kom langs in een van onze winkels.